
ORDINANCE AMENDMENT REVIEW SHEET 
 

AMENDMENT: C2O-2011-015 
 

DESCRIPTION:  Amend Sec. 30-3-161 related to provisions for joint access driveways 

 
BACKGROUND:   This amendment was initiated at the request of Travis County to establish 
provisions for joint use driveways for subdivisions in the ETJ.  The amendment would specify 
that the developer must submit construction plans with the final plat for any driveway serving 
more than three residential units or three non-residential lots.  For non-residential subdivisions 
with three lots or less, the construction plans could be deferred to the site plan.  Joint use 
driveways would also have to be approved by the Travis County Fire Code Official.     
 
CURRENT REGULATIONS:  Current regulations already require that driveways serving more 
than three residential units must be constructed at the time the subdivision streets are built and 
must be approved by the fire service provider.  This amendment would apply the same 
requirement to driveways serving three or more non-residential lots in the ETJ.   
 
ISSUES:  There is no known opposition to this ordinance. 
 
DEPARTMENTAL COMMENTS:   
 
STAFF RECOMMENDATION:  Staff recommends approval of the draft ordinance. 
 
BASIS FOR RECOMMENDATION:  The amendment would apply the same standards to non-
residential development that currently apply to residential development in the ETJ. 
 
PLANNING COMMISSION ACTION:  December 13, 2011: Recommended (8-0-1). 
 
CITY COUNCIL ACTION: 
 
ORDINANCE READINGS:  1st  2nd  3rd 
 
ORDINANCE NUMBER: 
 
ASSIGNED STAFF: George Zapalac, 974-2725, george.zapalac@ci.austin.tx.us 
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