
CITY OF AUSTIN 
APPLICATION TO BOARD OF ADJUSTMENT 

INTERPRETATIONS 
PART I: APPLICANT’S STATEMENT 

(Please type) 
 
 
STREET ADDRESS: 1917 David Street, Austin Texas 78705 
LEGAL DESCRIPTION: Subdivision – 
 
LOT 18 BLK 2 OLT 26-28 DIV D CARRINGTON SUBD 
 
Lot (s)  18 Block  2 Outlot  26-28 Division  Carrington 
Subdivision  
 
ZONING DISTRICT: SF-3   
 
 
I/WE   Nuria Zaragoza    on behalf of myself/ourselves as 
authorized  
 
Agent for       affirm that on  23rd  
 
Day of   January , 2012 , hereby apply for an interpretation hearing before the Board of  
 
Adjustment. 
 
 
Watershed Protection and Development Review Department interpretation is:    
 
Re: 2011-106377PR   
 

1)  The project does not exceed the LDC  limitations placed on duplexes outlined on 25-2-
555 D. 

 
2)  The attic space meets the exempt attic requirements outlined on 25-2, Subchapter F, 

Article 3, 3.3.3  
 

3)  The project meets the duplex requirements outlined on 25-2-773 (D). 
 

4)  The proposed project is compatible with SF-3 use. 
 

5) The FAR of the project is .399, thus complies with the FAR limits for SF-3 zoning. 
 

6) The project complies with 25-6-655 Apendix A 
 

7) The project complies with 25-2-981, Subchapter C, Article 9 
 
 
 
 



 
 
 
 
I feel the correct interpretation is:         
 

A)  The project exceeds the LDC  limitations placed on duplexes outlined on 25-2-555 D. It 
has 10 bedrooms, and with 4494 sq. ft. it  exceeds the 4000 square foot limit.  
 

B)  The attic space does not meet  the exempt attic requirements outlined on 25-2, 
Subchapter F, Article 3, 3.3.3. The habitable space adds mass and is not fully contained 
within the roof structure.  

 
C)  The project does not meet the duplex requirements outlined on 25-2-773 (D).  It does not 

have a common roof, only share a section of a roof, and the common wall length does not 
meet the 50% criteria as measured from front to back.  

 
D)  The project is not compatible with SF-3 use.  It is clearly designed for group residential 

use as defined in the LDC 25-2-3 (5) 
 

E)  The project exceeds .4 Floor to Area Ratio. All enclosed space  over 5’ in height shall be 
counted toward Gross Floor Area,  in accordance with LDC 25-2 Subchapter F. 3.3.4. 
There is no provision in the LDC that provides for the exemption of storage 
space, or unfinished space. 

 
F) With 10 bedrooms, the project required 8 parking spaces per 25-6-655 Apendix A.  With 

4 parking spaces, the project does not meet the requirements. 
 

G) With the 10 bedrooms, the project needs to comply with the landscaping requirements 
outlined in 25-2-981.  It does not. 

 
 
NOTE:  The board must determine the existence of, sufficiency of and weight of evidence 
supporting the findings described below.  Therefore, you must complete each of the applicable 
findings statements as part of your application.  Failure to do so may result in your application 
being rejected as incomplete.  Please attach any additional support documents.



1.  There is a reasonable doubt of difference of interpretation as to the specific intent of the 
regulations or map in that: 
 

A) The project has 10 bedrooms, thus exceeds the number of 
bedrooms allowed under LDC  25-2-555 D 
 

     (D)     This subsection applies to a duplex residential use. 
          (1)     On a lot with a lot area of less than 10,000 square feet, a duplex structure may 
not exceed 4,000 square feet of gross floor area or contain more than six bedrooms. 
 

 
The limit was placed in 2003 as a remedy for the “super duplex”, and its devastating effects on 
neighborhoods.   It was passed by Council with these words: 

 
 
The Council finds that the regulations in this ordinance are necessary to ensure 
that a duplex residential use is not established unless it is compatible with other 
nearby land uses. Because of this emergency, this ordinance takes effect 
immediately on its passage for the immediate preservation of the public peace, 
health, and safety 

 
 
Although some of the bedrooms are not accurately labeled, this structure has a total of 10 
bedrooms, plus 1292 sq. ft. of potentially habitable “storage space”.  This “storage space” will be 
created at great expense, through the extensive use of dormers, and two full sets of stairs.  
 
The ten bedrooms will be served by 6 full bathrooms, with a total of 12 lavatory sinks.  
 
The vast majority of projects are unaffected by bedroom counts. There are some instances, 
however, when the number of bedrooms needs to be calculated.  This is the case with 25-2-555.  
If the City is going to regulate based on bedrooms counts, it is unreasonable for reviewers to 
refuse the authority to make that determination.  At this point, reviewers simply read what is 
written on a plan. The process is based on the “honor system”.  Real Estate professionals, 
appraisers, habitually determine what is a bedroom and what is not a bedroom. Any of them 
would report that this project exceeds six bedrooms.  
 
For the purposes of interpreting 25-5-555D, and not allowing this project to re-start the “super 
duplex” practice, a bedroom could reasonably be defined as any room that: 
 

 meets the definition for habitable space under IRC 2006 Section R202 (space to be used 
for living, eating, cooking, and sleeping ) AND 

 meets the minimum area requirements per IRC 2006 section 304 (70 square feet, 
minimum 7” dimension) AND 

 is a private space or can be made private by the addition of a door AND 
 has outside door and or window which meets the minimum requirements for emergency 

escape 
 
 
 



To reiterate, the vast majority of projects would be unaffected by a bedroom definition.  For those 
projects where the number of bedrooms trigger a regulation, common sense design variations 
would ensure reasonable use, while preventing bad actors from exploiting the land Development 
Code and the neighborhoods that have to live with their projects.  
 
For example, on this project the game rooms are fully enclosed private spaces. A game room, 
truly intended to be a game room, would likely meet all the above mentioned criteria except that 
of privacy.  Offices could have windows that deviate from the egress requirements. 
 
At this time, due to the inclusion of the potentially habitable attic as square footage, the project 
exceeds the 4,000 sq ft maximum square footage for a duplex on a lot less than 10,000sq. ft.  

 
 

B)  The attic space does not meet  the exempt attic requirements 
outlined on 25-2, Subchapter F, Article 3, 3.3.3  

 
The permit at this time states that “each unit has space at the highest floor which is exemptible 
under 25.2 subchapter F.” We reserve the right to appeal this if not addressed by the time of the 
hearing.  More information will be provided, if the exemption remains on the permit. 

 
 
 

 

C)   The project  does not meet the duplex requirements outlined on  
      25-2-773 (D)  
 

     (D)     The two dwelling units are subject to the following requirements: 

          (1)     The two units must have a common floor and ceiling or a common wall, 
which may be a common garage wall, that:  

               (a)     extends for at least 50 percent of the maximum depth of the building, as 
measured from the front to the rear of the lot; and 

               (b)     maintains a straight line for a minimum of four foot intervals or segments. 

          (2)     The two units must have a common roof. 

The common wall in this project does not extend for 50 % of the maximum depth, as 
measured from the front to the rear of the lot. 

The two units share not a roof, but a portion of a roof. 

 
 
 
 
 



D)  The project is not compatible with SF-3 use.  It is clearly designed 
for group residential use as defined in the LDC 25-2-3 (5) 

 

 Group Residential use is the use of a site for occupancy by a group of more than six 
persons who are not a family, on a weekly or longer basis.  This use includes fraternity 
and sorority  houses, dormitories, residence halls, and boarding houses. 

It is apparent in the plans that the intended use for this structure is group residential.  It is 
unfathomable that there be 12 lavatory sinks for 6 residents, or almost 1300 sq. ft. of habitable 
storage space.  This space will store humans, and many more than six. 
 
It is not reasonable to approve a permit that will establish a structure intended for an illegal use. 
 
This property owner has run an illegal four-plex on the site since he purchased the property in 
2006.  Although it has had an open Code Compliance Case since the purchase, it has continued to 
be rented and inhabited.  
 

E) At 4,494 square feet of gross floor area, the project significantly exceeds the .4 FAR 
maximum of 3,200 square feet. 

§ 3.3. GROSS FLOOR AREA. 

In this Subchapter, GROSS FLOOR AREA has the meaning assigned by Section 25-
1-21 (GROSS FLOOR AREA means the total enclosed area of all floors in a building with a clear height of more than six 

feet, measured to the outside surface of the exterior walls. The term includes loading docks and excludes atria airspace, parking 

facilities, driveways, and enclosed loading berths and off-street maneuvering areas), with the following 
modifications: 

3.3.1. In this Subchapter, GROSS FLOOR AREA means all enclosed space, 
regardless of its dimensions, that is not exempted under subsections 3.3.2, 3.3.3, or 
3.3.4. 

The “storage space” is enclosed and is not exempted under subsections 3.3.2, 3.3.3, or 3.3.4.  
Hence, it should be counted as Gross Floor Area in the Floor to Area Ratio calculation. 

 
 

F) With 10 bedrooms, the project required 8 parking spaces per 25-6-655 Apendix A.  
With 4 parking spaces, the project does not meet the requirements. 
 
Apendix A states that a duplex with more than 6 bedrooms must provide one parking 
space per bedroom.  As this project is in the urban core, it would be reduced by 20% to 8 
parking spaces.  Although it is apparent that the parking plan for this project includes the 
decomposed parking area surrounding the legal parking spaces, they would not be legal 
parking spaces as they would significantly increase impervious cover beyond the 
allowable 45%. 
 

G) With the 10 bedrooms, the project needs to comply with the landscaping 
requirements outlined in 25-2-981.  It does not. 

 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2.  An appeal of use provisions could clearly permit a use which is in character with the uses 
enumerated for the various zones and with the objectives of the zone in question because:  
 
In order for this lot to be developed in the manner in which this permit seeks to develop it, it 
would require MF-4 zoning.  If that is the intention, the property owner should seek a zoning 
change.  Otherwise, this property should be developed with the same regulations as SF-3 
properties , with a structure intended to house a MAXIMUM of 6 unrelated persons.  
         
 
             
 
             
 
3.  The interpretation will not grant a special privilege to one property inconsistent with other 
properties or uses similarly situated in that:        
 
Granting this permit will result in a special privilege to this property owner by permitting a 
structure to be built which does not meet the requirements of the Land Development Code. 
This interpretation seeks to ensure that this property is developed consistently with other SF-3 
properties.            
 
             
 
             
 
             
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 


