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Diving Envelope



Purpose

To review building official’s 
interpretation requiring diving 

envelope when elevated surfaces 
are within 4 feet of the water edge. 
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Building Official Interpretation 

It is the opinion of the building official that all
manufactured or field fabricated elevations that
create a potential diving apparatus, located within
4 feet of the water edge, and not designed or
intended as diving equipment per section 808 of
the 2018 International Swimming Pool and Spa
Code (ISPSC), will be required to have a diving
envelope as per section 804 of the same code.
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Reasons For Interpretation  

For the purpose of clarification,
Builders interpret the code to require a 
diving envelope only when the platform 
or appurtenance is designed as a 
launch point.   
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Determination

This determination was made based on language provided in the 2018 ISPSC 
commentary and another recognized industry standard ANSI/APSP/ICC-5 2011.

808.1 Manufactured and fabricated diving equipment. Manufactured and fabricated diving equipment 
shall be in accordance with this section. Manufactured and fabricated diving equipment and appurtenances 
shall not be installed on a Type O pool.

❖ Manufactured diving equipment includes diving boards and jump boards. Fabricated diving equipment 
includes built-on-site platforms, diving rocks, cavern roofs, etc. Where a pool is not designed in accordance 
with the minimum diving water envelope dimensions of Table 804.1, the pool is a non-diving pool and 
diving equipment, manufactured or fabricated, must not be installed on the pool.

1.8 Definitions - ANSI/APSP/ICC-5 2011 Standard for Residential In ground Swimming Pools. 
Manufactured or field fabricated diving equipment for in ground swimming pools diving board/stand 
combination or manufactured platform. The term “field fabricated” covers diving platforms that may be 
fabricated on site, including but not limited to: platforms incorporated into elevated planters or water 
features, split-level decks, boulders, or diving rocks that may be poured into or mounted on a pool deck, 
etc.

5



Platform Height Above Waterline

808.12 Platform height above waterline. The height of a stationary 
diving platform or a diving rock above the design waterline shall not 
exceed the dimensions in Table 808.12.

Type O. A non-diving pool.
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Minimum Diving Water Envelope
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Minimum Requirements 
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SECTION 104 DUTIES AND POWERS OF THE CODE OFFICIAL
[A] 104.1 General. The code official is hereby authorized and directed 
to enforce the provisions of this code. The code official shall have the 
authority to render interpretations of this code and to adopt policies and 
procedures in order to clarify the application of its provisions. Such 
interpretations, policies and procedures shall be in compliance with the 
intent and purpose of this code. Such policies and procedures shall not 
have the effect of waiving requirements specifically provided for in this 
code.
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Official ICC Stance 



The presence of any horizontal surface adjacent to the waters edge 
does not require a pool to be designed as a diving pool. Any horizontal 
surface adjacent to the water’s edge could be used as a launch point 
for diving into the pool, whether that surface at the typical height of 
about 6 inches above the design water level or at any height above 
that. The existence of those types of surfaces does not require a pool 
to be designed to be a diving pool unless the pool owner has the intent 
to use those surfaces as a launch point for diving. Where a pool is 
designed for the installation of manufactured or fabricated diving 
equipment, then the pool must be designed as a diving pool of a Type 
that is appropriate for the type, height and location of equipment to be 
installed.

Code opinions issued by ICC staff are based on ICC-published codes and do not include local, state or federal codes, policies or amendments. This opinion is based on the information which you have provided. We have made no 
independent effort to verify the accuracy of this information nor have we conducted a review beyond the scope of your question. This opinion does not imply approval of an equivalency, specific product, specific design, or specific 
installation and cannot be published in any form implying such approval by the International Code Council. As this opinion is only advisory, the final decision is the responsibility of the designated authority charged with the administration 
and enforcement of this code.
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Unofficial ICC Opinion 
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